Pieni sininen arvoitus
Fennekit – tai haamuketut, joina mytologiamme ne tuntee – ovat Feonin vapautussodan jälkeisille sukupolville tuttuja neiti Duffelin karmivista lastenkirjoista. Kansantieteen näkökulmasta kiinnostavan tutkimuksen kohteen fennekeistä tekee se, että taidehistoria sekä arkeologiset löydökset Seleesiassa ja Dwyrin mantereella antavat kutkuttavia viitteitä siitä, että myyteillä saattaa olla oletettua vankempi pohja todellisuudessa.
On fennekki viisaampi kuin sata jänistä,
älä sitä yritä juksuttaa tai vetää välistä!
Se salassa valvoo sun opintietä,
joten nyt tiedät, mikä toisinaan kiusaa mieltä.
Se on fennekki lähellä toisella puolen,
sieltä se pitää sun kotitehtävistä huolen,
se huomaa ketkut ja metkut ja juksauksen,
ja sen jälkeen aiheuttaa kohtauksen.
Se viekkaudella varastaa helmitaulun,
unohtamaan laittaa sut tuulen laulun,
uidessa pistää veden takertumaan korviin,
lietsoo takasta kipinät hormiin.
Ja kah, katosi muistista kaikki elementit!
Milläs ne sitten kokeissa tentit?
Tee läksysi siis sä huolella,
tai fennekki nappaa ne ja pitää toisella puolella,
Ei auta silloin vaikerrus tai itku,
oma vikasi, kun olit niin ketku.
Oheinen lainaus on kaikkien rakastaman satutädin neiti Duffelin fennekkiä ja opintietä käsittelevästä runosta, joka on onnistunut traumatisoimaan alaluokilla jo useita seleesisukupolvia. Kukapa ei kokisi oloaan hankalaksi, jos tekemisiäsi valvoisi haamukettu näkymättömästä maailmasta! (Tosin allekirjoittanut on saanut tietoonsa, että toisinaan fennekkejä on yritetty houkutella esiin hoitamalla kotitehtävät tahallisen kehnosti.) Runosta on myös lähtöisin kaikille tuttu sanonta se taitaa olla fennekin viemä, mikä arkikielessä merkitsee tehtävää, jota asianomainen ei ole laiskuuttaan saanut vielä hoidetuksi.
Fennekki on kaikille tuttu olento satujen maailmasta. Kuten oheinen lastenruno viittaa, tarujemme mukaan fennekit oleskelevat enimmäkseen kääntöpuolella, varjomaailman näkymättömässä todellisuudessa, mutta ne pystyvät vaikuttamaan aurinkojen maailman asioihin henkiolentoina. Suuresta tarmokkuudesta ja aiheen parissa vietetyistä vuosista huolimatta Seuran tutkijat eivät ole onnistuneet löytämään pitäviä todisteita sille, että fennekin kaltaisia olentoja olisi todella olemassa.
Fennekkien kohtaamisesta on kirjattu ylös muutamia tapauksia, mutta tulilintujen lähdön jälkeen ne rajoittuvat lähinnä mantereelle muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Jotkin näistä kohtaamisista vaikuttavat täysin selittämättömiltä. Usein onkin epäilty valoilmiötä, kaasupurkausta tai poikkeuksellisia valaistusolosuhteita. Saattaa myös olla, että fennekkihavainnot öiseen aikaan johtuvat seleesien vaihtelevasta kyvystä erottaa värejä pimeydessä. Tosin myös haastatellut ihmiset ovat väittäneet nähneensä sinisiä kettuja yöaikaan, mutta harmillisen usein havaitsija on ollut tilanteessa yksin ja tapauksen jälkeen kohtalaisen järkyttynyt.
Eräs fennekin nähnyt vuonoalueella asuva seleesialainen harrastelijataiteilija kuvasi haamuketun kohtaamista useissa töissään. Hänen nimensä ei valitettavasti ole säilynyt jälkipolville toisin kuin mittava määrä puukaiverruksia. Hänen tekijyyteensä viitataan usein kirjaimella D., joka on tauluissa signeerauksena. Jäämistöstään päätellen D. näki useita muitakin mielikuvitusolentoja kuin fennekkejä, joten teosten todistusvoimaa ei voida pitää kovin luotettavana.
Ovatko haamuketut havainnoista huolimatta puhtaasti mielikuvituksen tuotetta?
Fennekki mytologiassamme
Useista muinaisista luolakaupungeista eri puolilla Seleesiaa on löydetty suurikorvaista kettua esittäviä maalauksia. Yleensä ne on kuvattu pienen koiran kokoisiksi. Vaikka väriaineet ovat vuosisatojen saatossa haalistuneet, Seuran tutkijat uskovat sävyn olleen alun perin lähellä kirkasta sinistä. Tai sinivalkoista. Tämä on syy, miksi fennekkien on epäilty sekoittuneen kansan suussa Dwyrin pohjoisilla alueilla asuviin lumikettuihin, jotka ovat valkoturkkisia. Ainikiassa tiedetään asustavan hiekanvärisiä kettuja, joilla on fennekkimäiset suuret korvat, mutta sinistä ketuntaljaa ei ole toistaiseksi löydetty mistään. 1
Eräiden arkeologien mielestä muinaiset esi-isämme palvoivat fennekkejä jumalolentoina, sillä niiden uskottiin olevan yhteydessä mahdin virtauksien lähteisiin maailman näkymättömällä kääntöpuolella. Fennekki on mytologiamme mukaan olento, joka pystyy loikkaamaan tästä todellisuudesta kääntöpuolelle ja takaisin, toisin sanoen, ottamaan näkyvän ilmentymismuodon tai muuttumaan puhtaaksi energiaksi. Tämä saattaa selittää poikkeuksellisen turkin värin. Tarustomme tuntee myös muutamia muita olentoja, jotka voivat toimia välittäjinä kahden maailman välillä, mutta fennekki on niistä tunnetuin. Kun jumalillamme vielä oli kasvot, fennekkien uskottiin voivan välittää rukouksia näkyvästä maailmasta heidän korviinsa. 2
1) Ellei oteta huomioon karnevaalihuijauksena tunnettua tapausta, jossa koko kiertävän sirkuksen väki oli uskoteltu luulemaan, että sirkuksen omistajan vaimon katraakintaljoista pienikokoisen ketun luurangon päälle ompelema täytetty kummajainen olisi aito fennekki. Sirkuksen väki uskoi fennekkiinsä niin lujasti, että sai vakuutetuksi myös historiallisen sankat joukot maksavaa yleisöä. ”Arduin ihmeestä” kirjoitettiin laajalti myös lehdissä pari vuotta Vapautussodan jälkeen. Lopulta huijaus paljastettiin. Tapaus johti laajaan oikeusjuttuun, sillä kävi ilmi, että sirkuksen johtajan suvussa oli esiintynyt näkijyyttä. Hänen epäiltiin lumonneen osan työväestään, jotka vaativat tietenkin tuntuvia korvauksia. Lopulta selvisi, että kyse oli ollut mutkikkaista suhdekuvioista, sirkuksen taloudellisesta tilanteesta ja maksamattomista palkoista. Vaimo tunnusti oikeudessa yrittäneensä pelastaa miehensä liiketoimen väärentämällä fennekin. Sirkuslaiset takertuivat toivoon tulevasta menestyksestään niin kovasti, ettei kenellekään tullut mieleen väittää Arduin ihmettä väärennökseksi, tai sitten he ymmärsivät tapauksen taloudellisen puolen. Mitään todisteita lumouksesta ei löytynyt, ja työntekijöiden vaateet raukesivat. Sirkuksen johtaja sen sijaan masentui ja erosi vaimostaan, sillä hän kaikista seleeseistä oli uskonut fennekkiinsä lujimmin.
2) Käskemisen kyvyn yleistymisen myötä käsitys jumaluuksista laajeni koskemaan elementtejä luonnon pyhinä kokonaisuuksina, jotka lopulta kietoutuvat kaikki yhteen, eikä yksittäisinä jumalina tai jumalattarina. Persoonalliset jumalat unohtuivat historian saatossa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Heistä neljää tärkeintä rukoillaan yhä: Näkijäneitsyt, Tuuletar, Tuletar ja Vedetär. Vaikka viimeisen kolmen kirjoitusasu viittaa selvästi feminiiniin, jumaluudet ovat laajalti tunnettu sukupuolettomina. Nimet vaihtelevat alueen mukaan. Yleensä Näkijäneitsyen lisäksi naispuolisena hahmona kuvataan veden jumalar. Tuli on yleensä miespuolinen, tuuletar puolestaan hahmona androgyyni.
Todistusaineistoa toisaalta
Fennekit tunnetaan myös Dwyrin mantereella, vaikka ihmisten ei uskota olleen lainkaan tekemisissä seleesien kanssa aikakautena jolloin fennekkimaalaukset luolakaupunkeihimme on todennäköisesti tehty. On huomattu, että ihmisten fennekkihavainnot ja niitä kuvaavat teokset ovat todennäköisesti jopa vuosituhansia nuorempia kuin omamme. Tästä syystä on spekuloitu, että fennekit saattoivat siirtyä Seleesiasta mantereelle varhaisessa kirjaamattoman historian vaiheessa, joka ajoittuu aikaan ennen tulilintujen lähdön.
Adamorin liittovaltion ja Nordinian kuningaskunnan erämaiden villeillä heimoilla, suomaalaisilla, tiedetään olevan uskomuksia, joissa on selviä yhtäläisyyksiä seleesien taruston kanssa. He palvovat sinisiä kettuja yhä yhtenä eläimellisistä jumalhahmoistaan, ja pystyttävät niille toteemeja pyhille paikoilleen.
Fennekkihavaintojen esiintyvyyttä ei ole toistaiseksi tutkittu Seuran toimesta Seleesiaa, Ainikiaa ja Dwyriä laajemmalla alueella. Saattaa olla, että samankaltaisia havaintoja on tehty laajemmaltikin ihmisten maailmassa.
Ovatko ne totta?
Fennekkejä on kuvattu niin lastenloruissa, luolamaalauksissa kuin kaunotaiteissammekin. Todisteiden suhteen kyse on lopulta pelkistä kuvista, joiden tekijät eivät ole vuosisatoihin olleet kertomassa näkemästään. Mikäli fennekkejä on ne vaikuttavat haluttomilta näyttäytymään ihmisille tai seleeseille. Saattaa myös olla, että ne ovat yksinkertaisesti kuolleet sukupuuttoon tai hylänneet kokonaan fyysisen olomuotonsa, mutta tällaisia arvioita pidetään tiedepiireissä yleisesti haihatteluna.
Sinisen värin symbolisuudesta seinämaalauksissa on käyty kiivasta keskustelua taidehistorian tutkijoiden kesken. Jotkut tahot ovat vankasti sitä mieltä, että fennekkimaalausten sininen sävy viittaa yksinkertaisesti kettuun, joka on kohdattu yöllä, eikä suinkaan olentoon, jonka turkki olisi aina sininen.
Kuvaukset nokkelasta ja vikkelästi katoavasta haamuketusta ovat tuoneet oman sinisen lisävärinsä lauluihimme ja legendoihimme vuosisatojen ajan. Ja kukapa ei rakastaisi puuhkahäntäistä kultasilmäistä olentoa, jolla on hellyyttävän suuret korvat ja kultaiset nappisilmät?
Monet lukijat – myös allekirjoittanut itse – ovat ehkä toisinaan lapsosina nukkumaan mennessään toivoneet salaa fennekin ilmestyvän sängyn alta tai seisovan äkkiä ikkunalaudalla. Hyvin suoritetusta kokeesta on fennekki saattanut jättää palkinnoksi tyynyn alle karamellin tai pari, mutta yksikään lapsi ei ole vielä koskaan herännyt sen käyntiin.
Vikkeliä otuksia joka tapauksessa – olivat ne todellisia tai eivät.
Artikkeli on lyhennelmä Seuran julkaisemasta sarjasta ”Myytit ja legendat meillä ja mantereella”
(nide 11, julk.v. 526 jt.)